Sól czarna KALA NAMAK drobna Dr Gaja, 250 g

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 8,60 zł 8.60 PLN
ilość szt.
+ Zyskujesz 0,48 zł w programie Zielona Skarbonka

Opis

SÓL – BIAŁE ZŁOTO

Od zamierzchłych czasów sól była uważana za bardzo cenny surowiec. W średniowieczu nazywano ją białym złotem. Służyła jako środek płatniczy wśród kupców, istniały bowiem międzynarodowe szlaki handlowe, które powstawały właśnie na terenach zasobnych w sól. Była również używana do konserwowania żywności, a nawet do odprawiania obrzędów religijnych.

CZARNA SÓL – SKARB Z HIMALAJÓW

Tak jak pieprz nie zawsze musi być czarny (znane odmiany to pieprz biały, zielony, czerwony) podobnie jest w przypadku soli. Obok powszechnie znanej, tradycyjnej soli białej występuje również sól czarna, nazywana w języku indyjskim Kala Namak. Ta oryginalna odmiana soli, pochodzi z Indii. Jest tradycyjnie wydobywana w kopalniach w Pakistanie, Bangadeszu, Nepalu oraz w niektórych rejonach Himalajów. Tak naprawdę jej kryształy są barwy różowo-brązowej, a po rozdrobnieniu - ciemnofioletowej.

ZASTOSOWANIE SOLI CZARNEJ

Sól czarna często nazywana jest solą indyjską, gdyż znajduje szerokie zastosowanie w kuchni indyjskiej: jako główny składnik tradycyjnej i dobrze znanej przyprawy chaat masala czy orzeźwiającego hinduskiego napoju tzw. Jaljeera. To ciekawy dodatek do wszelkich przekąsek, dipów, gęstych sosów (chutneyów), sałatek a nawet do owoców.
Ma wyraźny, pikantny smak i ostry zapach. Ze względu na swój charakterystyczny, jajeczny aromat jest chętnie używana przez wegan i wegetarian np. do przyprawienia tofu – co pozwala na uzyskanie smaku przypominającego sałatkę jajeczną.

Wybierając sól czarną można wyczarować niepowtarzalne potrawy, które doskonale urozmaicą codzienną dietę.
Przykładowe podanie:
- świetnie zastąpi ugotowane jajka w sałatce warzywnej, gdy zabraknie ich w Twojej lodówce;
- dodaj do twarożku lub serka wiejskiego z rzodkiewką i szczypiorkiem,
- posyp dowolne tosty lub kanapki z pomidorem, ogórkiem czy papryką,
- użyj jako składnik domowej pasty kanapkowej,
- przypraw omlet lub jajecznicę, aby wzmocnić smak jajeczny,
- idealny dodatek do potraw wegańskich.

Sól czarna KALA NAMAK drobna, Dr Gaja to:
- sól SPOŻYWCZA – do celów konsumpcyjnych, zamiennik tradycyjnej soli kuchennej,
- sól KAMIENNA – wydobywana ręcznie z ziemi w postaci brył, bloków i kamieni,
- sól NIEJODOWANA – nie jest poddawana procesowi jodowania (dodawania jodu), zawiera naturalnie występujące minerały.

Dowiedz się więcej o Solach Dr Gaja

Etykieta

Sól czarna KALA NAMAK drobna, Dr Gaja

Składniki: sól himalajska czarna 100%
Masa netto: 250 g
Sposób przechowywania: przechowywać w suchym i zacienionym miejscu, w temperaturze pokojowej.
Kraj pochodzenia soli: Pakistan

Nowości
ProUroda, 30 saszetek, 60 g, suplement diety
ProUroda, 30 saszetek, 60 g, suplement diety
37,00 zł 29,60 zł
szt.
ProUroda, 10 saszetek, 20 g, suplement diety
ProUroda, 10 saszetek, 20 g, suplement diety
14,50 zł 11,60 zł
szt.
Świeca zapachowa Werbena YOPE
Świeca zapachowa Werbena YOPE
69,90 zł
szt.
Świeca zapachowa Wanilia YOPE
Świeca zapachowa Wanilia YOPE
69,90 zł
szt.
Świeca zapachowa Figa YOPE
Świeca zapachowa Figa YOPE
69,90 zł
szt.
propharma24 do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl