ProPharma24.pl

Miód Manuka MGO™ 250+ Nektarowy 500g (nawet do 381,8 mg/kg MGO)

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 212,00 zł 212.00
ilość szt.
Zyskujesz 1 272 pkt [?]

towar niedostępny

Opis

Skąd pochodzi Miód Manuka?

Miody Manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych charakteryzuje przede wszystkim rdzenne pochodzenie. Powstają one jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii będących naturalną ostoją rzadkich krzewów z rodzaju Leptospermum scoparium.

Miód manuka 250+ 500g.

Czym jest Miód Manuka?

W 2013 r. przy udziale rządu Nowej Zelandii powołano grupę roboczą ds. zdefiniowania kryteriów służących kwalifikacji produktów pszczelich określanych mianem miodów Manuka. Według opracowania z lipca 2014 r. miody Manuka to miody jednorodne, które zostały wytworzone wyłącznie na terytorium Nowej Zelandii, w czasie który pokrywa się z okresem kwitnienia krzewów Manuka, które są wytworzone w zasadniczej większości z nektaru roślin z gatunków Leptospermum scoparium. Miody te powinny charakteryzować się dodatkowo takimi cechami jak: odpowiedni zakres przewodności właściwej, wyjątkowy smak określany jako mineralny, lekko gorzki; silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu; obecnością pyłku charakterystycznego dla krzewów Manuka oraz składników, w tym: methylglyoxalu (MGO™) (Science and characteristing Manuka honey – Current and future science to support a definition. Ministry for Primary Industries, New Zealand Government. July 2014).

Czym jest MGO™?

MGO™ to skrót od Methylglyoxal – naturalnej substancji uznanej przez naukowców za charakterystyczny składnik miodów Manuka, które ze względu na jego wysoką zawartość odróżniają się od innych miodów dostępnych na rynku. Badania nad składem miodów Manuka i methylglyoxalem prowadził prof. Thomas Henle z Politechniki Drezdeńskiej - jeden spośród czołowych badaczy żywności na świecie. Wnioski prof. Henle zostały poparte przez naukowców nowozelandzkich m.in.: prof. Molana, wcześniejszego prekursora badań miodów Manuka. W ten sposób powstała metoda mierzenia  i oznaczania jakości miodów Manuka - MGO™, która jest obiektywna i powtarzalna.

Firma Manuka Health New Zealand jest prekursorem i liderem naukowym metody MGO™ oraz wiodącym eksporterem wysokiej jakości miodów Manuka. Jako pierwsza wprowadziła oznaczenie jakości handlowej miodów Manuka metodą mierzenia methylglyoxalu - MGO™ (od 2007 r.) i wywarła wyraźny wpływ na prace naukowe i urzędnicze związane z jakością miodów Manuka w Nowej Zelandii i na Świecie (www.manukahealth.co.nz).

Etykieta

MIÓD NEKTAROWY MANUKA MGO™ 250+(nawet do 381,8 mg/kg MGO)
Miód zawiera methylglyoxal w ilości powyżej 250 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka).

Składniki: miód z krzewu Manuka 100%

Wartość odżywcza w 100 g w 15 g*
Wartość energetyczna 1400 kJ / 335 kcal 210 kJ / 50 kcal
Tłuszcz 0 g 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g 0 g
Węglowodany 82,1 g 12,3 g
w tym cukry 82,1 g 12,3 g
Błonnik 0 g 0 g
Białko 0 g 0 g
Sól 0,03 g 0 g
Methylglyoxal  >25 mg >3,75 mg

*15 g (3 łyżeczki)= porcja dzienna. W słoiku znajduje się około 17 porcji.

Opakowanie 500 g przy spożywaniu dziennej porcji trzech łyżeczek dziennie wystarcza na około miesiąc.

Spożywanie Miodu Manuka MGO™ 250+
Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.

Warunki przechowywania: przechowywać w temperaturze pokojowej.

Masa netto: 500 g

Kraj pochodzenia miodu: Nowa Zelandia
Kraj produkcji: Nowa Zelandia

Więcej informacji o miodzie Manuka

Naukowo potwierdzone ilości MGO
Przez długi czas charakterystyka miodu Manuka była rozpoznawana i mierzona z wykorzystaniem testów, które dawały wyniki o dużych odchyleniach, a prawdziwe źródło wyjątkowości miodu Manuka pozostawało nieznane przez niemal 15 lat. Dopiero w 2008 r. grupa naukowców kierowana profesora Thomasa Henle z Politechniki w Dreźnie, w Niemczech, przeprowadziła badania, dzięki którym dzisiaj możemy badać jakość miodu Manuka z prawdziwie naukową precyzją.

Te same badania naukowa wykazały, że Miód Manuka MGO jest jedynym jak dotąd produktem spożywczym na świecie, w którym znaleziono tak znaczne stężenie naturalnie występującego methylglyoxalu -  na poziomie od 30 mg/kg do ponad 800 mg/kg. Dla porównania, zawartość tego składnika w innych występujących na świecie miodach wynosi średnio 3,1 mg/kg.

Profesor Thomas Henle zaleca spożywanie miodu o zawartości minimum 100 mg methylglyoxalu na kg (MGO™ 100+).

Produkt Methylglyoxal, mg/kg
Miód Manuka 30-800+
Inne miody 0-10
Inne produkty żywnościowe 0-50
 

Więcej informacji o miodzie Manuka:

 

propharma24 do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium