Sól czarna KALA NAMAK drobna Dr Gaja, 250 g

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 8,60 zł 8.60 PLN
ilość szt.
+ Zyskujesz 0,48 zł w programie Zielona Skarbonka

Opis

SÓL – BIAŁE ZŁOTO

Od zamierzchłych czasów sól była uważana za bardzo cenny surowiec. W średniowieczu nazywano ją białym złotem. Służyła jako środek płatniczy wśród kupców, istniały bowiem międzynarodowe szlaki handlowe, które powstawały właśnie na terenach zasobnych w sól. Była również używana do konserwowania żywności, a nawet do odprawiania obrzędów religijnych.

CZARNA SÓL – SKARB Z HIMALAJÓW

Tak jak pieprz nie zawsze musi być czarny (znane odmiany to pieprz biały, zielony, czerwony) podobnie jest w przypadku soli. Obok powszechnie znanej, tradycyjnej soli białej występuje również sól czarna, nazywana w języku indyjskim Kala Namak. Ta oryginalna odmiana soli, pochodzi z Indii. Jest tradycyjnie wydobywana w kopalniach w Pakistanie, Bangadeszu, Nepalu oraz w niektórych rejonach Himalajów. Tak naprawdę jej kryształy są barwy różowo-brązowej, a po rozdrobnieniu - ciemnofioletowej.

ZASTOSOWANIE SOLI CZARNEJ

Sól czarna często nazywana jest solą indyjską, gdyż znajduje szerokie zastosowanie w kuchni indyjskiej: jako główny składnik tradycyjnej i dobrze znanej przyprawy chaat masala czy orzeźwiającego hinduskiego napoju tzw. Jaljeera. To ciekawy dodatek do wszelkich przekąsek, dipów, gęstych sosów (chutneyów), sałatek a nawet do owoców.
Ma wyraźny, pikantny smak i ostry zapach. Ze względu na swój charakterystyczny, jajeczny aromat jest chętnie używana przez wegan i wegetarian np. do przyprawienia tofu – co pozwala na uzyskanie smaku przypominającego sałatkę jajeczną.

Wybierając sól czarną można wyczarować niepowtarzalne potrawy, które doskonale urozmaicą codzienną dietę.
Przykładowe podanie:
- świetnie zastąpi ugotowane jajka w sałatce warzywnej, gdy zabraknie ich w Twojej lodówce;
- dodaj do twarożku lub serka wiejskiego z rzodkiewką i szczypiorkiem,
- posyp dowolne tosty lub kanapki z pomidorem, ogórkiem czy papryką,
- użyj jako składnik domowej pasty kanapkowej,
- przypraw omlet lub jajecznicę, aby wzmocnić smak jajeczny,
- idealny dodatek do potraw wegańskich.

Sól czarna KALA NAMAK drobna, Dr Gaja to:
- sól SPOŻYWCZA – do celów konsumpcyjnych, zamiennik tradycyjnej soli kuchennej,
- sól KAMIENNA – wydobywana ręcznie z ziemi w postaci brył, bloków i kamieni,
- sól NIEJODOWANA – nie jest poddawana procesowi jodowania (dodawania jodu), zawiera naturalnie występujące minerały.

Dowiedz się więcej o Solach Dr Gaja

Etykieta

Sól czarna KALA NAMAK drobna, Dr Gaja

Składniki: sól himalajska czarna 100%
Masa netto: 250 g
Sposób przechowywania: przechowywać w suchym i zacienionym miejscu, w temperaturze pokojowej.
Kraj pochodzenia soli: Pakistan

propharma24 do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl